Als student werken aan een betere toekomst. Voor de wereld én voor jezelf

Het klimaat verandert snel. Weerrecord na weerrecord sneuvelt en het aantal klimaatvluchtelingen loopt snel op. Zeker voor jongere generaties is het van belang dat we er met z’n allen voor zorgen dat we de uitstoot verminderen en klimaatverandering tegengaan. Het belangrijk dat de grootste vervuilers worden aangepakt, maar ook studenten kunnen hun steentje bijdragen. In dit artikel geven we enkele tips over hoe jij als student je uitstoot kan verminderen.

Niet alleen voor de wereld

Als student is het belangrijk om energie te besparen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dit kan niet alleen bijdragen aan het behalen van duurzame doelen, maar kan ook helpen om geld te besparen op de energierekening. Wel zo lekker, want gemiddelde student heeft niet veel te besteden. Zeker met de invoering van het leenstelsel en de hoge inflatie zitten de meeste studenten vrij krap bij kas. Als onderdeel van de pechgeneratie kan je te maken krijgen met hoge kosten voor huisvesting, zorg en andere levensonderhoudskosten. Dit kan leiden tot financiële spanningen en het moeilijk maken om een eigen huishouden op te zetten. Het verminderen van je verbruik doe je dus ook zeker niet alleen voor een betere wereld.

Wat kan je doen?

Kies, als je er de kans toe krijgt, voor energiezuinige lampen, koelkasten, wasmachines en andere huishoudelijke apparaten. Deze verbruiken minder energie en kunnen op de lange termijn behoorlijk wat geld besparen op de energierekening. Zet de verwarming lager als je gaat slapen en gebruik dikke dekens en kleding om warm te blijven. Het kan even wennen zijn, maar als je dit een tijdje volhoudt dan wen je er vrij snel aan. Als je regelmatig koud doucht kan je op lange termijn ook beter tegen de kou. Net je rijbewijs gehaald? Leuk natuurlijk, maar het is niet verstandig om overal naartoe te rijden. In plaats van de auto te gebruiken, kun je het openbaar vervoer of de fiets gebruiken om naar school of werk te gaan. Dit kan helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en geld te besparen op benzinekosten. Heb je nog geen fiets? Dan kan je makkelijk een fiets kopen of huren. De mogelijkheden op het gebied van fietsen zijn in Nederland eindeloos. Hoewel het niet jouw schuld als student is dat de aarde snel opwarmt, is het wel jouw toekomst. Door goed op je gedrag te letten kan je geld besparen en op die manier meer financiële veerkracht ontwikkelen. Dat je tegelijk bijdraagt aan een betere wereld is natuurlijk een win-win situatie.