Hoe kan het dat er in andere landen virussen voorkomen?

Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, dan wordt het door het RIVM en de GGD geadviseerd om je te laten vaccineren tegen bepaalde virussen. Dit heeft ermee te maken dat er een grote kans op besmetting is aangezien er daar talloze verschillende virussen voor kunnen komen. Dat er in Nederland maar weinig virussen voorkomen, terwijl in andere landen juist veel virussen voorkomen, heeft bepaalde oorzaken. Je vindt daar meer informatie over in dit artikel. 

 

De gezondheidszorg loopt achter

Als je in Nederland een gezondheidsprobleem hebt, dan kun je gewoon een huisarts of een ziekenhuis bezoeken en kun je er vanuit gaan dat het probleem wordt opgelost. Daarnaast is er ook geld om mensen te laten vaccineren, zodat er minder mensen besmet raken met een virus. Helaas hebben andere landen vaak een zeer slechte gezondheidszorg en is er ook geen geld om mensen te laten vaccineren. Wanneer iemand uit zo’n land ziek wordt, dan wordt daar vaak niets aan gedaan of de persoon moet erg veel geld betalen om zich te laten behandelen. Zelfs voor een vaccinatie hepatitis A of een ander vaccin moeten zij veel geld betalen. 

 

Slechte voorlichting 

De meeste mensen in Nederland hebben voorlichting op de scholen gehad zodat ze beter op hun eigen hygiëne letten. Voor ons is het normaal dat we onze handen wassen nadat we naar het toilet zijn geweest, maar ook dat we onze handen wassen wanneer we wat gaan eten. Dit heeft er aan bijgedragen dat virussen minder kans hebben om zich te verspreiden en zo schade aan te richten. In andere landen is dat niet het geval en komen er daardoor ook veel virussen voor. Daarnaast krijgen kinderen vaak ook een vaccinatie BMR en kunnen daardoor gedurende hun hele leven niemand anders besmetten of zelfs besmet raken. 

 

Vervuiling 

In veel Aziatische landen is er sprake van enorme vervuiling. Dit kan komen doordat deze landen voornamelijk producten voor Westerse landen produceren, maar ook kan dit komen doordat afval daar niet opgehaald wordt. Het belandt in de goot, rivier en ook in de oceaan. Dat is natuurlijk erg vervelend, vooral omdat virussen hierdoor kunnen groeien. Hierbij kun je denken aan een tijgermug dat malaria bij zich draagt. Deze muggen houden van afval en gaan zich daar graag vestigen. In Nederland kennen we dat niet, voornamelijk doordat we in Nederland minder veel last hebben van vervuiling en dat al het afval netjes ingezameld wordt.