Stap op de fiets

Fietsen is iets wat mensen van alle leeftijden kunnen doen. In Nederland wordt het al vroeg aangeleerd en kan ouds nog steeds gedaan worden. Maar waarom zou iemand eigenlijk zo lang nog de fiets pakken? Nou, fietsen brengt vele voordelen met zich mee waar mensen misschien niet zo snel aan zouden denken. Deze voordelen staan in deze blog beschreven.

Beweging

Een goed voordeel is de beweging wat fietsen met zich meebrengt. Het lijkt misschien niet zo, maar iemand heeft vele spieren nodig om te blijven fietsen. Benen zorgen er voor de fiets vooruit gaat, de armen sturen en de romp zorgt ervoor dat een fiets rechtop blijft. Al deze spieren werken samen om de evenwicht te bewaren.

Wat fijn is aan fietsen, is dat het weinig last geeft aan de knieën. Voor de wat vollere mensen die gewicht willen verliezen, zijn er niet veel sporten die zij kunnen uitoefenen. Fietsen is er eentje die zij wel kunnen doen. Er wordt geen extra druk gelegd op de knieën en benen, terwijl er toch genoeg bewogen wordt. Zo werkt het ook een beetje voor de wat oudere mensen. Het onderlichaam hoeft geen extra gewicht te dragen op de al wat oudere botten.

Naast deze voordelen kan het best moeilijk zijn, ook voor de gezonde mensen onder ons, om aan genoeg beweging te komen. Fietsen is dan heel makkelijk om te doen. Naar het werk, naar school, om de kinderen naar school te brengen of om naar de winkel te gaan, dit kan allemaal op de fiets gedaan worden. Er is bewezen dat drie keer per week fietsen al genoeg is voor het lichaam om voldoende beweging te krijgen.

Mentaal

Fysiek blijken er dus duidelijk vele voordelen. Maar hoe zit het mentaal? Bewegen helpt hier al mee. Genoeg beweging zorgt voor endorfine in het lichaam, een gelukshormoon wat iemand blijer laat voelen. Daarnaast blijkt er uit onderzoek dat het angst en depressie kan verminderen. Dit komt omdat cortisol juist verminderd wordt. Cortisol is een stresshormoon. Daarnaast wordt er stress vermeden door simpelweg niet in de file te staan elke ochtend!

Slapen

Er wordt een trend gezien waarbij mensen minder goed slapen en een verslechterd slaappatroon hebben. Dit komt deels door alledaagse stress, het vele schermtijd en het drukke leven wat mensen veelal hebben. Fietsen helpt hierbij. Het komt weer neer op de beweging die zoveel voordelen meebrengt. Genoeg bewegen op een dag helpt het slaappatroon en zorgt ervoor dat iemand op tijd in een goede slaap kan vallen.

Goedkoop

Dan is het nog fijn dat fietsen relatief goedkoop is om te doen. Natuurlijk kost de aanschaf wat, maar het is een goede investering. Iemand hoeft niet meer geld uit te geven om de fiets te gebruiken, net zoals bij een auto en benzine.

E-bikes

Wat fijn is, is dat bovenstaande voordelen ook meegenomen kunnen worden op een elektrische fiets. Kijk bijvoorbeeld eens na een elektrische fiets van Cortina of een Gazelle e-bike. Dit zijn beide merken die wel wat afweten van een goede, betrouwbare (elektrische) fiets.